Værdier og praksis i Social Sundhed
Revideret februar 2024
- Værdier
- Målgruppe
- Organisering
- Praksis
- Økonomi
1. Værdier i Social Sundhed
Social Sundhed er en organisation, der arbejder for at skabe større social lighed i sundhed i to tidsperspektiver. På kort sigt, ved at bygge bro for mennesker, som står i sårbare eller udsatte positioner i mødet med velfærdssamfundet. På langt sigt, ved at de frivillige brobyggere, som er fremtidens medarbejdere i velfærdssamfundet, tilegner sig erfaringer i at kommunikere tydeligt og støttende og være sammen med sårbare mennesker i omsorgsfulde relationer, samt opnår viden og indsigt i de forhold og barrierer, der skaber og vedligeholder den sociale ulighed i sundhed. Brobygning og gensidig læring er de bærende principper i organisationen.
Social Sundhed bygger på et menneskesyn, der er recovery- og empowerment-orienteret.
Vi anerkender det enkelte menneske og retten til at bestemme over og tage ansvar for eget liv.
Vi tror på den positive intention i ethvert menneskes valg, og at alle træffer det bedst mulige valg i forhold til sin egen situation. Det er en holdning, vi søger at efterleve og udtrykke indenfor alle relationer, herunder til os selv og i forhold til hinanden, de studerende, som er frivillige brobyggere, de mennesker, der har brug for brobygning, fagprofessionelle og andre samarbejdspartnere.
Social Sundhed arbejder for at styrke det universelle etablerede velfærdssamfund og arbejder ikke parallelt med dette, men i forlængelse heraf. Social Sundhed arbejder på at etablere partnerskaber med relevante aktører, særligt indenfor social- og sundhedsområdet og forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Vi tror på og vil efterleve at kerneopgaven varetages tættest muligt på de mennesker, der har brug for brobygning og i de geografiske områder, hvori Social Sundhed har etableret hovedsæder og lokalafdelinger.
2. Målgruppe
Social Sundhed har to ligestillede målgrupper:
- Alle mennesker, der står i sårbare og udsatte positioner i mødet med velfærdssamfundet.
- Fremtidens medarbejdere i velfærdssamfundet.
3. Organisering
Social Sundhed er en politisk uafhængig organisation. Foreningen Social Sundhed er organiseret med en frivillig landsbestyrelse, en direktør, et landssekretariat og regionale hovedsæder.
Organisationen
- Social Sundheds øverste myndighed er organisationens generalforsamling.
- Der afholdes generalforsamling hvert år inden udgangen af marts.
- Generalforsamlingen vælger organisationens landsbestyrelse
- Generalforsamlingen kan foretage vedtægtsændringer for Social Sundhed
- Landsbestyrelsen og direktøren er ansvarlig for at fastsætte den strategiske retning for organisationen.
- Værdier og Praksis kan kun redigeres ved en generalforsamling.
- Landsbestyrelsen har ansættelseskompetence af Social Sundheds direktør.
- Direktøren er ansvarlig for at ansætte medarbejdere til kerneopgaven, drift og udvikling af organisationen.
- Landsbestyrelsen søges sammensat bredt inden for følgende kompetencer:
-
- Erfaring med udsathed og ulighed i sundhed.
- Erfaring med civilsamfundet herunder ledelse, strategi og udvikling af organisationer.
- Erfaring med uddannelse og forskning
- Erfaring med jura, økonomi, internationale samarbejder og fundraising.
- Der sikres en transparent og demokratisk proces for valg af bestyrelsesrepræsentanter for brobyggere, medarbejdere og de mennesker, der har brug for brobygning.
- Landsbestyrelsen er vært for et årligt årsmøde for alle medlemmer i Social Sundhed
Landssekretariatet
- Landssekretariatet er placeret fysisk i Aarhus.
- Sekretariatet ledes af direktøren
- Sekretariatet er ansvarligt for at understøtte organisationens kerneopgave og udvikling med f.eks. administration, fundraising, økonomi og regnskab, kommunikation, HR og forskning.
Hovedsæder & lokalafdelinger
- Et regionalt hovedsæde består af en leder, en eller flere programledere og koordinatorer og frivillige brobyggere.
- Hovedsæderne kan drive lokalafdelinger, der geografisk er udenfor hovedsædets hjemby.
- Alle hovedsæder og lokalafdelinger arbejder indenfor rammerne af organisationens vedtægter samt ”Værdier og praksis”.
- Der skabes lokalt rammer for stabil økonomi for kerneopgaven.
- Alle hovedsæder bruger Social Sundheds logo og navnet Social Sundhed som et identificerende varemærke.
4. Praksis for Social Sundheds Kerneopgave
Punkterne nedenfor beskriver de aktiviteter i Social Sundhed, der udgør kerneopgaven. Aktiviteterne er essentielle for Social Sundheds virke og skal efterleves i størst muligt omfang.
- Hverve et korps af frivillige brobyggere fra uddannelser, som er relevante for fremtidens velfærdssamfund.
- Tilbyde brobygning af mennesker, der står sårbart eller udsatte i mødet med velfærdssamfundet.
- Varetage en rådgivningstelefon, der kan kontaktes alle hverdage kl. 8.00-15.30 med henblik på at lave og følge op på aftaler om brobygning.
- Sikre brobyggernes adgang til og brug af Brobyggerportalen i SharePoint.
- Opsøge og indgå formaliserede samarbejder med relevante parter med henblik på at understøtte både de mennesker, der har brug for brobygning samt de fagprofessionelle medarbejderes kontakt til Social Sundhed.
- Sikre en rådighedsvagtplan med minimum for- og bagvagt, der dækker alle årets hverdage minus helligdage og de tre juli-uger i ”industriferien”.
- Organisering af mindst to arrangementer/seminarer årligt for brobyggerne med henblik på frivilligpleje, faglig sparring og udvikling.
- Facilitere 20 timers forberedende kursus, der klæder brobyggerne på til at varetage arbejdet på forsvarlig vis. Mindst halvdelen af kurset skal være gennemført, før brobyggeren begynder arbejdet.
- Etablere obligatorisk og tværfaglig supervision til brobyggerne mindst 2 gange om året.
-
- Det er vigtigt, at alle, der arbejder i direkte kontakt med andre mennesker, har mulighed for at få supervision og dermed opleve at få tilstrækkelig opbakning, støtte og omsorg. Supervision er en faktor, der har væsentlig betydning for både brobyggere og de mennesker, som har brug for brobygning. Det kan være barskt at bevidne de vilkår, der udgør et sårbart og udsat liv, og det kan være udfordrende, at man i relationsarbejdet bruger sig selv og egne følelser, som grundlag for en empatisk indføling og medfølelse med den anden. Supervisionen skal hjælpe brobyggerne med at kunne forblive empatiske og indfølende i relationen med det mennesker, de følges med, til gavn for begge parter.
-
- Samtidig med at supervisionen skal være tværfaglig og relationsorienteret, så skal supervisionen facilitere refleksioner over, hvordan læring og erfaring fra brobyggerarbejdet kan bidrage positivt til det fremtidige professionelle arbejde.
- Microsoft 365 er det overordnede system, hvor data bliver gemt og håndteret. I Social Sundhed bruges følgende dele af Microsoft 365: SharePoint, Teams, Office 365. SharePoint fungerer som Brobyggerportal og indgår som en planlægnings-/dokumentationsløsning for både frivillige brobyggere og medarbejdere i Social Sundhed.
- Landssekretariatet har dataansvar for Social Sundhed.
5. Økonomi
Social Sundhed drives som bæredygtig organisation, hvor det anerkendes som et vilkår, at organisationens økonomi er – og fortsat vil være – dynamisk og baseret på bevillinger fra fonde og puljer. Landssekretariatet har det overordnede ansvar for fundraising i samarbejde med organisationens medarbejdere.
Social Sundhed efterstræber at komme på finansloven samt at indgå finansielle partnerskaber med kommuner, regioner, forsknings- og uddannelsesinstitutioner og internationale aktører som et led i at drive organisationen bæredygtigt.
Social Sundhed agerer professionelt og kompetent i forhold til bevillingsgivere, så forventninger til bevillinger overholdes og Social Sundhed opnår anerkendelse som troværdig samarbejdspartner i alle henseender. Foreningen Social Sundhed drives som én organisation med en samlet økonomi på tværs af landssekretariat, hovedsæder og lokalafdelinger.