Til dig, der er sundhedsfaglig studerende
Brænder du for at skabe lighed i sundhed?
Så skal du være brobygger i Social Sundhed.
Hos Social Sundhed rekrutterer og uddanner vi frivillige brobyggere, der studerer til eksempelvis læge, SOSU-assistent, fysioterapeut eller sygeplejerske. Som brobygger ledsager og støtter du mennesker i udsatte positioner i mødet med sundhedsvæsenet og velfærdssamfundet, og giver støtte i form af fx følgeskab, kommunikation, notatskrivning, koordinering og andre centrale opgaver med udgangspunkt i den individuelle persons behov.
Vi tror på gensidig læring mellem dig, som sundhedsfaglig studerende, og det menneske, du følges med. Vi tror på, at du som sundhedsfaglig studerende opnår en anden form for indsigt i og forståelse for social udsathed og de faktorer, der skaber og vedligeholder ulighed i sundhed, ved at følge det menneske, der oplever barriererne og sårbarheden på egen krop
Ofte vil du møde den, du skal følges med, i vedkommendes eget hjem, og det giver dig en helt særlig forståelse for, hvad der er på spil at se det hele menneske. Du er med på sidelinjen som en ”ressourcestærk pårørende” for andet menneske og derigennem styrker du din egen empatiske og relationelle muskel. Du tilegner dig erfaring i at kommunikere tydeligt og støttende og ikke mindst at formå at være sammen med mennesker i omsorgsfulde relationer.
Hvad laver en brobygger?
Som brobygger vil du agere ”ressourcestærk pårørende” for et menneske, som beder om hjælp og støtte til at håndtere egen sundhed eller sygdom. Din opgave er at bygge bro til sundheds- og/eller foreningslivet og sikre, at det bliver et trygt møde.
Sundhedsbrobygning
Som brobygger i programmet Sundhedsbrobygning vil din rolle være at:
- Støtte og følges med et andet menneske til fx læge- og tandlægebesøg, hospitalsundersøgelser, psykologsamtaler, misbrugsbehandling eller hospitalsindlæggelse.
- Hjælpe med kommunikationen med det sundhedsfaglige personale.
- Støtte op med koordination af behandlingsforløb.
- Være en tryghed under sundhedsaftaler.
Opgaverne varierer både i indhold, tid og sted. På én opgave kan du mødes med en kvinde på sygehuset til en længere undersøgelse, hvor der er stort fokus på at skabe tryghed gennem nærvær, notatskrivning og opklarende spørgsmål. En anden opgave kan bestå af følgeskab med en ung mand fra hans hjem til ambulant samtale i psykiatrien. Her er der især fokus på at understøtte fastholdelsen af behandlingen.
Foreningsbrobygning
I programmet Foreningsbrobygning vil din rolle være at bygge bro til idræts- og foreningslivet for mennesker, der af forskellige årsager oplever, at det kan være svært at starte op.
Som brobygger vil din rolle være at,
- Hjælpe med at finde den rette aktivitet.
- Hjælpe med tilmelding til foreningen.
- Følges med personen i en opstartsfase.
Opgaverne varierer i indhold, tid og sted. Du vil ikke blive matchet med en person (medmindre du selv ønsker det). På én aftale vil du fx skulle følges med en mand til KOL-træning, på en anden aftale vil du kunne mødes med en kvinde og hjælpe med at finde det rette yoga hold.
Hvad forpligter du dig til?
Vi ser gerne, at du kan være til rådighed ved en til to opgaver/vagter om måneden. Det kan også være som en del af et brobyggerteam med andre brobyggere på fx en varmestue. Vi er selvfølgelig fleksible i forhold til eksamensperioder og lignende, men det er vigtigt at vedligeholde kontakten til organisationen. Derfor er der også en forventning til dig om, at du deltager regelmæssigt i supervision. Vores rådgivningstelefoner faciliterer den indledende kontakt mellem borgere og brobyggere og koordinerer den konkrete aftale. Du har som brobygger tæt kontakt med den daglige leder af din lokalforening på rådgivningstelefonen, før, under og efter en opgave.
Hvad får du ud af det?
Som brobygger bygger du ovenpå den viden, du tager med dig fra din sundhedsfaglige uddannelse. Du bliver klogere på, hvad der skaber og vedligeholder social ulighed i sundhed og bliver dygtigere til at kommunikere og skabe trygge relationer med mennesker, der lever et sårbart liv. Læs om tidligere brobyggeres erfaringer her.
Dertil får du
- En gratis, professionel uddannelse: Før du kommer afsted på brobyggeraftaler, skal du deltage i vores Forberedende Grundkursus. Du bliver bl.a. undervist i social ulighed, kommunikation og grænsesætning.
- Supervision: Gennem løbende supervision får du mulighed for at reflektere over din rolle og oplevelser i mødet med mennesker, der er udsatte i sundhedsvæsenet.
- Netværk og fællesskab: Sidst, men ikke mindst, bliver du en del af et frivilligt og engageret fællesskab i Social Sundhed, hvor alle brænder for at gøre en forskel for det enkelte menneske og for at skabe mere lighed i sundhed.
Du kan vælge mellem at blive Sundhedsbrobygger eller Foreningsbrobygger:
Hvad siger brobyggerne selv?
”Jeg øver mig i at være god til mennesker”
Få et indblik i medicinstuderende Peter Sebastians motivation for at være frivillig brobygger i Social Sundhed.
“Det der med at hjælpe nogen til at opleve den glæde, der kan være ved at være en del af et fællesskab, synes jeg bare er mega fedt”

Karen har været foreningsbrobygger hos Social Sundhed siden oktober 2024. Hun har altid elsket at være aktiv og har den vej igennem oplevet en stor glæde ved at være en del af et fællesskab. Netop denne glæde har hun lyst til at give videre til andre, som af forskellige årsager har svært ved at opsøge fællesskaber i foreningslivet på egen hånd.
“Det der med at hjælpe nogen til at opleve den glæde, der kan være ved at være en del af et fællesskab, synes jeg bare er mega fedt”, fortæller Karen.
Som brobygger i Social Sundhed bliver man kastet ud i lidt af hvert. Hun har både været til basketball med en kvinde, og til på den første brobyggeraftale skulle hun støtte en mand med at tage bussen til Psykiatriens Hus. Karen husker, at hun både var spændt og en smule nervøs inden aftalen, da hun ikke vidste, hvem hun skulle mødes med, hvad behovet helt præcist var og hvor meget hun skulle fylde for at gøre det til en god oplevelse. Svaret på alle disse spørgsmål kom heldigvis naturligt, da manden var snakkesagelig og god til at sætte ord på, hvad han havde brug for fra hende, og hvad der kunne være udfordrende for ham ved busturen.
“Så snart vi begyndte at snakke, faldt min nervøsitet rigtig hurtigt. Det er jo bare et andet menneske, som du er sammen med, og han havde brug for mig til at flytte fokus fra tankerne i hovedet”, siger Karen.
Da de steg af bussen, blev Karen inviteret på en kop kaffe i caféen. Her fortsatte den hyggelige snak fra busturen, og da det blev hans tur, tog de afsked med hinanden.
“Jeg var næsten pinligt glad på vejen hjem. Jeg var virkelig bare glad. Det er nok den følelse jeg kan beskrive bedst. Det var bare mega fedt. Både fordi det var gået godt og så også bare det der med at mærke, hvor taknemmelig han var. Jeg kan huske at jeg tænkte: “wow jeg føler ikke, at jeg har gjort ret meget”. Altså jeg har kørt i bus med ham i tre kvarters tid og så har jeg drukket en kop kaffe med ham. Det tog jo ikke noget fra mig, men så at se hvor meget det gav ham, det var ret vildt og rigtig rart”, fortæller Karen.
Denne følelse har holdt ved. Kliché eller ej, så motiverer det Karen at gøre en forskel. Det gør hende glad helt ned i maven at gøre noget betydningsfuldt for andre. I sin tid som brobygger har hun lært vigtigheden af at lytte, stille spørgsmål og være nysgerrig. Mennesker kan ikke placeres i kasser, og folks udfordringer kan spænde bredt. Derfor mener Karen, at vi skal være åbne overfor folks forskelligheder og huske at imødekomme den enkelte, for den man er. Denne drivkraft har udvidet hendes horisont og tanker om både uddannelsesvalg og det arbejdsliv, hun ønsker for fremtiden. Hvad det helt præcist ender med er stadig uvist, men tiden som brobygger har tydeliggjort, at det skal omhandle mennesker og at hjælpe dem på vej, som har det sværest.