
Billede: Lasse Mouritzen/Social Sundhed
For yderligere information
Social Sundhed er en organisation, der arbejder for at sikre social lighed i sundhed i hele Danmark. Læs mere om Social Sundheds arbejde med frivillig brobygning her www.socialsundhed.org.
For uddybende information, kontakt direktør, Kristina Louise Bliksted på klb@socialsundhed.org eller 22 41 59 14.
Pressemeddelelse
Unge aarhusianere, der oplever mistrivsel eller allerede står sårbart i mødet med systemet, får mulighed for følgeskab af frivillige brobyggere fra organisationen Social Sundhed
Fremover kan unge i Aahus få støtte og følgeskab til møder i velfærdssystemet af frivillige fra civilsamfundsorganisationen Social Sundhed. Initiativet, Socialbrobygning, skal gøre det lettere at navigere i systemet og styrke unges mentale sundhed og trivsel.
En aftale med studievejlederen, et møde i socialforvaltningen eller ønsket om at blive en del af et fællesskab kan være en udfordring – især hvis man i forvejen lever et liv med sårbarhed tæt på. Her kan det gøre en stor forskel at få støtte og følgeskab af en frivillig brobygger.
Social Sundhed lancerer derfor Socialbrobygning i foråret 2025, et initiativ målrettet unge i Aarhus mellem 15 og 30 år, der har brug for støtte i mødet med velfærdssystemet. Undersøgelser viser en stigende oplevet mistrivsel blandt unge. Ifølge DEFACTUM er andelen af unge i Region Midtjylland, der ikke oplever god trivsel, steget fra 15 % til 30 % i 2021. Særligt unge i udsatte positioner – socialt, fysisk eller psykisk – kan have behov for ekstra støtte.
Socialbrobygning bygger videre på 10 års erfaring med følgeskab
Social Sundhed har gennem de sidste 10 år arbejdet målrettet med at sikre større social lighed i sundhed gennem frivillig støtte og følgeskab fra sundhedsfaglige studerende til mennesker, der står sårbart i mødet med sundhedsvæsenet og foreningslivet. Her er det tydeligt, at der er stor efterspørgsel på følgeskab til resten af vores velfærdssystem for mennesker i sårbare positioner. Netop dét vil fremover blive muligt med Socialbrobygning – først målrettet unge aarhusianere mellem 15-30 år. Brobygning og følgeskab vil blive lavet af unge frivillige fra social- og samfundsfaglige uddannelser.
“I Social Sundhed arbejder vi altid med en dobbelt målgruppe for at sikre social lighed i mødet med systemet og samfundet. Mens vi støtter mennesker, der er i en sårbar position, så giver vi også frivillige studerende på en velfærdsuddannelse særlige kompetencer og et unik indblik mens de uddanner sig, der på sigt styrker velfærdssystemets møde med mennesket” udtaler Kristina Louise Bliksted, direktør i Social Sundhed.
Unge støtter unge
Følgeskabet og støtten gives af unge frivillige brobyggere, der som studerende på social- og samfundsfaglige uddannelser har indsigt og faglig interesse i at bidrage positivt til mødet med fx socialrådgiveren, jobcenteret eller uddannelsesvejlederen eller ind i sociale frirum og fællesskaber. De hjælper med at navigere i velfærdssystemet og hjælper med motivation til at møde op og skabe positive oplevelser af kontakten med velfærdssystemet.
Samtidig får de frivillige studerende værdifulde kompetencer og erfaringer, der stiller dem stærkere på arbejdsmarkedet. Socialbrobygning er derfor en gensidig læringsproces, hvor unge hjælper unge, og hvor barriere nedbrydes for at skabe bedre trivsel og mental sundhed.
Social Sundhed indgår nyt partnerskab med Aarhus Kommune
Aarhus Kommune peger på Social Sundheds nyeste program Socialbrobygning som en vigtig nøgle til at løse det komplekse problem: Unges mentale sundhed og trivsel.
Samarbejdet mellem Social Sundhed og Aarhus Kommune er en prøvehandling, der har til hensigt at sikre værdifulde indsatser for og med de unge og giver mulighed for at gå helt nye løsningsveje. Prøvehandlingen giver mulighed for at eksperimentere, indsamle erfaringer og justere løbende, hvilket sikrer en fleksibel og læringsorienteret tilgang til udviklingen af langsigtede løsninger. Det betyder samtidig, at Direktørkredsen i Aarhus Kommune har afsat øremærkede midler i 2024-2027 til partnerskabsprojektet med Social Sundhed.
Thomas Medom Rådmand for Børn og Unge, Aarhus Kommune, siger:
”Ikke alle unge har samme forudsætninger for mødet med system og samfund. Det har konsekvenser for deres muligheder for at få den rette hjælp og støtte i livet. Derfor skal vi være nysgerrige på, hvilke mulige løsninger der findes, som kan skabe mere social lighed blandt unge. En af løsningerne kan være, at unge med viden og indsigt fra deres uddannelse hjælper andre unge, som har brug for en hånd i ryggen eller på skulderen, når de står overfor mødet med systemet. Jeg ser frem til at blive klogere på, hvilken forskel Socialbrobygning kan gøre i Aarhus.”
Christian Budde, Rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, udtaler:
“Det her er en reel måde at løse et konkret problem på. Her skaber vi løsningerne sammen med de unge selv og civilsamfundet. Som kommune øver vi os på hele tiden at række ud efter nye løsninger, og vi har gode erfaringer med Social Sundhed. Vi har set, at de er gode til at brobygge mellem det offentlige og der hvor borgerne er. Forhåbentligt vil det her hjælpe den unge uanset om det drejer sig om et møde med socialrådgiveren eller ønsket om at blive en del af et fællesskab.”
Opstart i april 2025
Social Sundhed forventer hvervning af social- og samfundsfaglige studerende som frivillige i løbet af forårssemesteret, og at det første følgeskab finder sted i maj 2025. Derfor vil Social Sundhed også arbejde tæt sammen med alle væsentlige samarbejdspartnere på tværs af sektorer i Aarhus omkring og i tæt involvering med de unge selv, så vi i fællesskab støtter de unge i den rette vej for dem – og i rette tid.
Plan om udvidelse
Socialbrobygning starter med brobygning for unge i Aarhus, men Social Sundhed forventer på sigt at udbrede programmet på landsplan samt at udvide til en bredere aldersgruppe, der også udtrykker ønske om støtte og følgeskab i mødet med velfærdssystemet.